Wysłany: 2012-09-06, 18:40 Dziwny problem z układem kierowniczym i układ hamulcowy
Cześć wszystkim ostatnio zauważyłem dziwny problem z układem kier. a dokładniej czasami kierownice mam lekko ustawioną w lewo a raz w prawo i na to nie ma reguły raz jest tak a po kolejnym postoju już w drugą stronę nie mam pomysłu co to może być zbierzność i kąty ustawione w maju i zdaje mi się że zaczyna delikatnie "jeść" lewą oponę od wewnątrz dzisiaj wjadę na kanał na co mam zwracać uwagę?
drugi problem mam z hamulcami z przodu nowe tarcze i klocki z tyłu nowa linka szczęki i bębny w dobrym stanie brak jakiego kolwiek wycieku hamulce odpowietrzone są dobrze bo robili mi u mechanika przy wymianie tuleji w belce a pedał łapie od polowy na początku jest miętki później łapie dobrze,pompe sprawdziłem takim sposobem,na pompowałem hamulce na zgaszonym silniku aż pedał zrobi się twardy trzymałem pedał odpaliłem auto i po chwili pedał zrobił się normalny czy wnioskuje że pompa jest dobra,czy tak powinno być?a może coś innego padło
Możliwe że któraś sekcja na pompie hamulcowej puszcza i stąd takie objawy.
Co do kierownicy to poproś kogoś żeby szarpał kierownicą a Ty wejdź pod samochód i może wyczaisz co jest nie tak. U mnie powodem podobnego problemu były popuszczone 2 śrubki.
_________________ Ze słodkich rzeczy najbardziej lubię wódkę.
Witam chciałbym odświeżyć temat związany z układem kierowniczym.
Problem mam podobny , kierownice mam lekko przekręconą w lewą stronę (czego nie było jakieś 2-3 tyg temu) dodatkowo podczas dodawania gazu ściąga mi venciaka w lewą stronę a po puszczeniu gazu i hamowaniu w prawą. Dodatkowo czasami podczas jazdy (około 80km/h) czuję jak mi delikatnie pływa .
Z czym mogę mieć problem?? Zbieżność czy coś poważniejszego ?
Proszę o pomoc.
POZDRAWIAM
Silnik: 1,8 Pomógł: 61 razy Wiek: 43 Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3720 Skąd: LZA
Wysłany: 2013-01-07, 21:50
Najprawdopodobniej poluzowała Ci sie jakaś sruba w zawieszce jedz jak najszybciej (ale powoli) na stacje kontroli niech Ci to sprawdzą. Sugerując sie przekręconą kierownica podejrzewam że geometrie i tak trzeba ustawic.
_________________ Noga z gazu!
Lepiej stracić minutę życia ,niż życie w minutę!
Jeszcze mam jedno małe pytanko. Chce wymienić odrazu 2 tuleje, i zastanawiam się jeszcze czy z drugiej strony wymienic.
Lepiej wymienić tylko uszkodzone czy wszystkie?
Czy duża będzie różnica w prowadzeniu jak wymienię tylko uszkodzone a wszystkie?
Silnik: 2.0 8V ABA Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Wrz 2008 Posty: 17 Skąd: Podkarpackie
Wysłany: 2013-01-16, 10:13
Lemfordera sobie kup (25 zł /szt), są w miarę dobrej jakości (lepsze od febi i no name). Moja Jettka stoi teraz w warsztacie i się wymieniają tuleje, bo myszkowała i z opóźnieniem reagowała na ruchy kierownicą.
Części zamawiam u kumpla to mam o wiele taniej, też myślałem o poliuretanowych ale on nie ma u siebie a nie mam aż tyle kaski na takie rarytasy. Ale przy następnym remoncie bd montował
Kruchy69 Już prawie mieszkam w Ventce Octavia, Vento
Silnik: z turbo Pomógł: 20 razy Wiek: 32 Dołączył: 30 Gru 2011 Posty: 1588 Skąd: Lublin
Tuleje na wahaczu wymienione , wymieniłem także łączniki stabilizatora bo były do wymiany, przestał już mi pływać ale dalej mam problem z kierownicą.
O ile dobrze kojarzę to muszę jechać na geometrię ?
Czy coś innego może być jeszcze powodem ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum