Wysłany: 2013-02-19, 18:46 Tego jeszcze nie było... Ktoś pomoże ogarnąć o co chodzi??
Witam. Właśnie zabierałem się za wymianę uszczelki pod pokrywą zaworów aż tu po odkręceniu zobaczyłem coś dziwnego? Co mam teraz zrobić i jak to wygląda bo nie mam pojęcia.
Kruchy69 Już prawie mieszkam w Ventce Octavia, Vento
Silnik: z turbo Pomógł: 20 razy Wiek: 32 Dołączył: 30 Gru 2011 Posty: 1588 Skąd: Lublin
Wysłany: 2013-02-19, 19:06
to normalne, w 1.8, poprostu tam nie ma podpory, to jest seryjne rozwiazanie wiec nie masz sie czym przejmowac.
edit: poza tym to nie jest takie proste kupic podpore, bo one sa robione pod konkretny wałek, i jesli sie kupi to trzeba robic szliw pod głowice i wałek, wiem bo miałem taki problem jak robiłem audi 80.
Czyli bez problemów i nie muszę się martwić. Będzie działało jak jest?
_________________ Bardzo lubię VENTkOwać
Silnik: z turbo Pomógł: 20 razy Wiek: 32 Dołączył: 30 Gru 2011 Posty: 1588 Skąd: Lublin
Wysłany: 2013-02-19, 19:19
i jak sam widzisz działa jakbys nie miał jednej panewki to od razu by Ci sie smarowanie zapaliło bo by cisnienia oleju nie było. składaj i jezdzij, wszystko jest w jak najlepszym porzadku.
Szczerze powiem, że też by mi się nogi ugięły jakbym takie cuś zobaczył w swoim aucie hehe. Ewidentnie jakby uwaliło jedne widełki z gwintem włacznie. Ponadto wałek wygląda, jakby w tym miejscu widełki dłuższy czas pracowały.
Jeśli powiadacie, że ten typ tak ma to nie mam podstaw by się z tym nie zgodzić. Niemniej jednak wygląda to co najmniej dziwnie, ponieważ cztery mimośrody latają "w powietrzu". Dziwi mnie to, że nie gnie wałka. Ale skoro tak ma być to niech będzie. Enżynier z VW pewnie po wieczorowej pedagogice nie był i wiedział co robi.
Sorry za małe dywagacje.
Ostatnio zmieniony przez Luqua 2013-02-19, 20:49, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2013-02-19, 23:56
hmm, dziwne nie gnie walka bo i tak najwieksze naprezenia sa od strony koła pasowego, ze wzgledu na naprezenie powodowane przez pasek, dlatego bliżej paska panewek jest wiecej (moja własna teoria), ale czemu rysunek mówi inaczej...? głowica na pewno nie jest z diesla na rysunku, ale widze jakas inna pokrywe, może w 2.0 jest 5 panewek...? Nie wiem, ale na 100 pro w 1.8 i 1.6 panewek jest 4.
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2013-02-20, 13:25
Nie pamiętam jak mam u siebie
Ale książka tak to widzi....
Wysłany: 2013-02-20, 16:24
Hmm, ja w didlu zmienialem bez wiekszych problemów. Z tego co pamietam to skrzynie podpierałem lewarkiem i dla ułatwienia odkrecałem łape, ale dokladnie nie pamietam bo to było jak kupilem Ventleya.
Zrób zdjecie tej posuszki, jak zobacze to sobie pewnie przypomne.
Ok Kruchy69, fotki własnie zrobiłem i już wrzucam.
Pierwsze foto jest z góry. Ciężko tam cokolwiek wsadzić aby się dostać do poduszki:
Reszta pokazuje poduszkę. Udało mi się jakoś włożyć aparat i pstryknąć foty.
Tyle fotek pstryknąłem.
Dwie poduchy wymienione i dalej mi, czy to przy ruszaniu czy po prostu jak jadę i dodam gazu czuję szarpnięcie auta. I jak nagle puszczam gaz a jest na biegu to czuć szarpanie.
Myślałem początkowo że to boczna poduszka silnika. Jak wymieniłem to dalej to samo. Potem wymieniłem przednia bo już była wyeksploatowana. Dalej szarpie więc przyszedł czas na tą pod skrzynią.
Mam tylko nadzieję że jak wymienię tą pod skrzynią przestanie szarpać.
Silnik: AFN++ Pomógł: 34 razy Wiek: 42 Dołączył: 01 Mar 2012 Posty: 1736 Skąd: Warka
Wysłany: 2013-02-20, 21:47
Kruchy69, dobrze pisze, musisz delikatnie podnieść skrzynię i odkręcić łapę od niej, dopiero wtedy wyjdzie poducha, też w ten sposób to robiłem. Tyle, że ja o jej rozerwaniu dowiedziałem się jak przy wymnianie rozrządu oparłem się o altka i silnik się podniósł z tyłu innych objawów nie miałem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum