Wysłany: 2014-01-04, 15:27 Uszkodzony Klin na wale
Witam !
Na początek, Chciałbym przywitać wszystkich jestem nowy na forum
A teraz mój problem.
Nadszedł czas na wymianę rozrządu w moim Vento. ( 1.9 TD ).
Wszystko idzie ładnie, pięknie, odkręcam koło pasowe wału korbowego a tu Niespodzianka. Uszkodzony klin.
Stąd pytanie. Czy da się to jeszcze jakoś uratować ? Jeżeli tak to czekam na pomysły
niestety kolo i wal do wymiany nawet nie daj sobie wcisnac jakiegos napawania na wale , kup caly dol od TDI i bedziesz mial swiety spokuj , robilem to z 5 razy w swoim
Ostatnio zmieniony przez lesny1982 2014-01-04, 17:28, w całości zmieniany 1 raz
Niecałe 100 zł Po znajomości poprawiony klin na wale frezem ( bez wyciągania wału ), koło zębate rozrządu odkręciłem od starego silnika ( zaoszczędzone 100zł ) i wszystko w porządku
Silnik: AAZ Pomógł: 1 raz Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2013 Posty: 110 Skąd: DSR
Wysłany: 2014-01-26, 11:17
Jest na to kilka patentów. Ja w starym silniku miałem zrobione to tak że wywierciłem 4 dziurki w wale i w kole na osadzeniu i wbiłem w te dziurki kołeczki o grubości 5 mm ze stali narzędziowej które wytoczył mi znajomy,dojeb... porządnie koło zrobiłem na tym jakieś 20 tys km i nie było z tym żadnego problemu. Ale niestety silnik pobierał tak duże ilości oleju że nie było już sensu go robić
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum