teraz nie pamiętam ,ale mam inną wiązkę to tam ta sama kostka jest czerwona i kabelek szaro biały.Podobno jest od diagnozy ,ale nie wiem co to znaczy i gdzie wpiąć ja.
a ten kabel wychodzi z modułu kontroli pin T18c/6? jeżeli tak to masz racje jest do diagnozy czyli trzeba go podłączyć pod linie K złącza diagnostycznego
Ostatnio zmieniony przez hotdriver 2014-01-05, 14:01, w całości zmieniany 1 raz
nie w pinie 16 masz +12V czyli zasilanie masz wpiąć się w pin 7 gniazda OBD2 tam masz linie K no chyba że linia K jest podłączona z linia L to wtedy w pin 15 http://imageshack.us/phot.../obd2iobd1.jpg/ a dojdziesz do tego czy linie są zwatowane po tym jak w pinie 7 nie będzie kabla jeżeli masz seryjne podłączane OBD2 to powinieneś mieć rozłączone linie czyli pin 7 powinien być zajęty czyli właśnie to linia K
już czaje dzięki wielkie,co do schematów to jestem zielony.A możesz mi jeszcze wytłumaczyć jak działa ten sensor ?podczas wypadku idzie do niego jakiś impuls ?jest jakiś czujnik z przodu ?
do końca nie jestem pewien co do działania takiego czegoś ale myślę że zasada jest taka że przy wypadku moduł kontroli dostaje informację z czujnika uderzeniowego lub kilku czujników które są rozsiane po aucie (zwierają się styki czujnika) w dodatku bierze informację od komputera pokładowego czyli ECU czy auto jest w ruchu, z jaką prędkością się porusza, czy jest włączony silnik, czy samochód hamuje czy działa system ABS, ogólnie chodzi o wszystkie kluczowe informacje o samochodzie, czy poducha jest podłączona oraz wysyła informacje o jakiej kolwiek innej awarii systemu AIR BAG tylko po to żeby np poducha nie wystrzeliła ci na parkingu jak ktoś np kopnie mocniej w okolice czujnika lub w jakim czasie ma zdetonować ładunek inicjujący poduszkę czyli bierze informacje o prędkości auta bo np szybciej musi odpalić poduche jak jedziesz 50 km/h a a z lekkim opuźnieniem jak jedziesz 5km/h wiadomo to są same milisekundy ale właśnie cenne bo działa fizyka bo nie może odpalic poduchy tak wolno jak przy 5 km/h a jedziesz 50 km/h bo najpierw głową uderzysz w kierownice a potem poducha strzeli lub odwrotnie wystrzeli za szybko to twoja głowa dopiero będzie w pierwszej fazie ruchu a poducha juz będzie i gdy w nią uderzysz to będzie jak balon bez powietrza czyli i tak walisz w kiere
Czy muszę przestawić coś wagiem bo pali mi się kontrolka?wracając do czarnej wtyczki ,kostka znajduje się nad skrzynką bezpieczników ,może komuś się przyda.
W vento jest zwykly sterownik z sensorem przeciazeniowym. Po prostu w chwili wypadku jesli przeciazenie bedzie na tyle duze to sterownik da impuls na poduszki zeby odpalily. Oczywiscie gdyby tylko tak bylo to po wjechaniu w dziure czy ostrego hamowania poduszki by sie wlaczaly. Dlatego oprocz piezoelektycznego czujnika przeciazen jest jeszcze tzw ruchoma masa czyli mozna powiedziec element mechaniczny, ktory polaczony szeregowo z czujnikiem piezoelektrycznym wlacza zapalnik poduszki jesli przeciazenie bedzie na prawde duze.
Zamiast przeciazenia powinienem uzyc przyspieszenia ale moze by sie mylnie kojarzylo
Zeby w Vento to dzialalo to mussz miec sensor, zamontowac go zgodnie z kierunkiem jazdy (powinna byc na nim strzalka), wiazka, prad, poduszki.
Jak kontrolka sie pali to sczytaj bledy.
Jesli zestaw byl z auta ktore mialo wczesniej dzwon to niestety ale taki sterownik jest zablokowany crash data i nie bedzie dzialal. Sa szpece, ktorzy potrafia to skasowac.
Napinacze w vento sa raczej bezwladnosciowe bo wtyczek tam nie ma jak w pirotechnicznych, ktore juz ze sterownikiem poduszek funkcjonuja.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Ostatnio zmieniony przez bradley 2014-01-08, 20:18, w całości zmieniany 1 raz
sensor był z vento jetta usa i był zamontowany ,wyjściem wiązki w stronę pedałów,nie pamiętam czy były tam pasy bezwładnościowe ,u mnie są pirotechniczne.Poduszki były całe ,to raczej jest sprawny.
Ostatnio zmieniony przez andrzej104513 2014-01-08, 22:05, w całości zmieniany 1 raz
Mozna powiedziec ze to taki zyroskop. Co chcialem napisac w poprzednim poscie to ze w Vento nie ma zadnych innych czujnikow w zderzakach, podluznicach itd. Jest tylko ten na srodkowym tunelu pod polka radia.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
a może mi ktoś jeszcze powiedzieć czym się różni taśma air baga EU od air USA?i jaką rolę odgrywa czerwony bolec na sprężynce wystający ,którego dociska metalowa blaszka w kierownicy.
Silnik: AFN++ Pomógł: 34 razy Wiek: 42 Dołączył: 01 Mar 2012 Posty: 1736 Skąd: Warka
Wysłany: 2014-01-15, 18:32
Taśmy są takie same, wiem bo zkaładałem kierę US do siebie i porównywałem. Słyszałem że w US były inne wtyczki od strony instalacji ale moja trafiła się z taką jak w EU, więc nie miałem problemu. A ten bolec ma zabezpieczać taśmę przed przekręceniem jej po zdemontowaniu kiery. żeby nie zrobiła kilu obrotów przypadkowo, bo potem kiedy skręcisz kierę w którąś stronę to mogł byś zerwać taśmę.
czyli jak nie mam tego czerwonego dzyndzla ,to jak sprawdzić czy taśma jest sprawna ?czy ma opór po kręceniu w koło ,tak sprawdzę ?
w mojej kierze nie ma otworu na ten czerwony dzyndzel z taśmy eu.
na pierwszym foto widać moją kierę i od czego jest ten wolny przewód od niebieskiego niby jakiegoś czujnika.
DSCN5828.JPG usa
Plik ściągnięto 5171 raz(y) 17,15 KB
98fe2d7ef4d85a4emed.jpg eu
Plik ściągnięto 5171 raz(y) 7,38 KB
Ostatnio zmieniony przez andrzej104513 2014-01-15, 19:58, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum