Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Zmagania z Generali
Autor Wiadomość
Bartek 
Pan i władca oktanów
GRUPA MAZOWIECKA

Silnik: M52B25
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2008-02-23, 22:41   Zmagania z Generali

Jakieś 3 tygodnie temu miałem lekkiego dzwona, oczywiście nie z mojej winy. Sprawca zdarzenia ubezpieczony był w Generli. No i zaczeła się walka o odszkodowanie. Pierwsza propozycja Pani z wyżej wymienionej firmy to 2200 zł. Propzycję ta oczywiście dość dosadnie odrzuciłem i wysłałem przemiłej Pani kosztorys sporządzony w jednej z Płockich firm opiewający na sumę 6200 zł. Odziwo ubezpieczalnia zgodziła się na taką sumę, pod warunkiem że prześlę im faktury na części i robociznę. I tutaj moje pytanie, czy ubezpieczalnia przy wypłacie odszkodowania ma prawo rządać ode mnie rachunków jak to Pani nazwała "macierzystych" ?? Oczywiście nie mówie tu o naprawie bezgotówkowej, bo wtedy jest to normalne..

theority 
Vento 1,9 TDi

Silnik: 1Z
Wysłany: 2008-02-25, 14:17   

odpowiem krótko, ma prawo, ale głupi nie bądź i zrób dwa egzemplarze faktur, spokojnie Ci wydrukują w warsztatach ;)

Vento 2.0

Znajdż mnie na Facebook'u

spyro 
www.vwvento.org

Silnik: 1,8 90KM B+G
Wysłany: 2008-02-25, 14:20   

Bartek napisał/a:
z Płockich firm opiewający na sumę 6200 zł

brutto czy netto?
Z fakturami wcale nie będzie tak łatwo, bo kto niby ma Ci wystawić druga fakturę? Jak wystawi CI na 6200 to od tej kwoty zapłaci VAT i od tej kwoty będzie liczył dochód a co za tym idzie podatek. No chyba że zwrócisz komuś VAT itp itd ale czy to gra warta świeczki? Lepiej dogadaj się z jakimś warsztatem, że wystawia Ci na tyle fakturę ale powiedzmy przy okazji, po cichu zrobią jakieś inne rzeczy w aucie, może cos Ci rdzewieje, albo chcesz coś zmienić w furce. W ten sposób to załatw bo inaczej to kupa kręcenia i kombinowania, więc nie wiem czy warto...

theority 
Vento 1,9 TDi

Silnik: 1Z
Wysłany: 2008-02-25, 14:52   

spyro napisał/a:
bo kto niby ma Ci wystawić druga fakturę?

Przy wydruku, może mu druknąć sztukę więcej. No a że dogadać się musi to wiadomo ;)

Bartek 
Pan i władca oktanów
GRUPA MAZOWIECKA

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2008-02-25, 15:57   

Z fakturami to niema problemu, wystarczą kopie faktur macierzystych. Załatwiam już fakturki od znajomego, będzie mnie to kosztowało troche ponad 1200zł za vat+ jakiś profit dla znajomego. Miałem tylko dylemat czy mogą odemnie zarządać przedstawienia takowych. Kwota oczywiscie brutto, czyli dla mnie zostanie troche ponad 4 tys, a blacharza z częściami mam umówionego za niecałe 2 tys więc stłuczka mam nadzieje wyjdzie dla Ventylka na dobre (no i dlamnie oczywiście też :twisted: )

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2008-02-25, 18:50   

no to luzik, jak dogadałeś gościa z fakturką

theority napisał/a:
Przy wydruku, może mu druknąć sztukę więcej.

Myślałem,że chodzi Wam, żeby inną fakturę wystawić ubezpieczalni i inna jemu, taki manewr to ciężko zrobić, a to żeby druknąć jedną kopie więcej to nie problem.

AndrzejJ 
Niedzielny kierowca
vento 1,8

Wysłany: 2008-02-27, 19:24   

Cytat:
Myślałem,że chodzi Wam, żeby inną fakturę wystawić ubezpieczalni i inna jemu, taki manewr to ciężko zrobić, a to żeby druknąć jedną kopie więcej to nie problem.

Zapomnij o takim numerze, po pierwsze wszelkie faktury należy trzymać i nie można wystawić dwóch różnych faktur, ponieważ kopia zostaje u wystawcy, a UKS w każdej chwili może zażądać od nabywcy części czy usługi dokumentu potwierdzającego zapłatę. Poza tym gdyby ubezpieczyciel coś wyczuł to zawiadomi UKS i wtedy będą kłopoty dla wystawcy.

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2008-02-27, 22:47   

AndrzejJ napisał/a:
Zapomnij o takim numerze, po pierwsze wszelkie faktury należy trzymać i nie można wystawić dwóch różnych faktur, ponieważ kopia zostaje u wystawcy, a UKS w każdej chwili może zażądać od nabywcy części czy usługi dokumentu potwierdzającego zapłatę. Poza tym gdyby ubezpieczyciel coś wyczuł to zawiadomi UKS i wtedy będą kłopoty dla wystawcy.

wiem, wiem, dlatego tez zdziwiłem sie na maxa

Bartek 
Pan i władca oktanów
GRUPA MAZOWIECKA

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2008-02-27, 23:24   

Dostałem już zaliczkę z Generali w wysokości 2.8 tys zł, reszta po okazaniu faktur które będe miał prawdopodobnie załatwione na poniedziałek, ogólnie zostaje mi z tego ineteresu 4 tys, 2 musze włożyć w remont samochodu więc myśle że nie jest źle, chociaż i tak wolałbym żeby zdarzenia nie było bo nerwy które zjadłem podczas kolizji i rozmów z ubezpieczalnią są warte dużooo więcej niż 2 tysie :evil:

Odpowiedz do tematu