Silnik: 1.9 Td 55Kw Pomógł: 4 razy Wiek: 37 Dołączył: 27 Mar 2008 Posty: 809 Skąd: Litwa, Wilno
Wysłany: 2009-06-06, 19:49
jeszcze takiego cuda nie widzialem...
_________________ 1st. auto IZ Combi 1.5 benzyna white 85r. - Dead
2nd. Opel Ascona 1.6i GLS silver sedan 87r. - Almost Dead
NOW!!! VW Vento 1,9TD AAZ GL Blue Metalic FOREVER!
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2009-06-06, 20:29
Soczewka ta z żółtym jest nielegalna....przy soczewce musi być gładkie szkło a nie takie jak w naszych seryjnych lampach....nie dosyć że można łatwo dowód stracić to jeszcze się wszystkich oślepia gdyż seryjny klosz rozprasza światło z soczewki, które samo w sobie wychodząc z soczewki jest już w stanie oświetlić drogę.
Poza tym nie radziłbym tego robić na własną rękę, tylko kupić gotowe lampy lub zlecić to jakiejś firmie (o ile są takowe)...samemu to nie wiem czy da się ustawić prawidłowo soczewkę...tzn ogniskową czy jakoś tak (nie pamiętam w tej chwili tego nazewnictwa)
Ostatnio zmieniony przez Paweł J. 2009-06-06, 20:34, w całości zmieniany 1 raz
W tych żółtych to chyba nie ma soczewki U "fansów" żelu w zielonym vento ma ori lampy zrobione na bixenon, jest w Polsce jeszcze parę sztuk na takich lampach (biały Variant mk3 z vento frontem, srebrne vento na blachach DOA, chyba u Pszendzy) Z tego co trochę się orientowałem są firmy które zajmują się takimi przeróbkami. Szkło nie musi być całe gładkie, wystarczy że miejsce pod soczewkę będzie wypolerowane. Ogólnie to chyba najlepsza opcja do Ventyla po oklepanych już soczewkach in-pro czy ringach. Ciekawe jaki jest całkowity koszt zrobienia bixenonu w ori lampach
Takie jak ja mam http://allegro.pl/item646...hit_in_pro.html wrzucałem w nie ksenon i spełnia swoje zadanie. Ale jeżdzę na zwykłych żarówkach, bo alex9 stracił dowód rej. za ksenon w tych lampach.
Silnik: Pasek 1,9TDI Pomógł: 19 razy Wiek: 43 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3791 Skąd: Stare Iganie
Wysłany: 2009-06-07, 10:52
Gr23s, jak chcesz to moge ci podac namiary na profesjonalna firme która zajmuje się przerabianiem oryginalnych lamp na bi xenon i namiary na firmę która zajmuje się polerowaniem kloszy od srodka. Ja wfaśnie w tej firmie bedę przerabiał lampy z vento na bi xenon, kupiłem wszystko co jest porzebne do takiej przeróbki i teraz czekam aż przyjdą wszystkie graty i dalej do dzieła.
Takie jak ja mam http://allegro.pl/item646...hit_in_pro.html wrzucałem w nie ksenon i spełnia swoje zadanie. Ale jeżdzę na zwykłych żarówkach, bo alex9 stracił dowód rej. za ksenon w tych lampach.
O tą wypowiedź chodzi, porównanie cen pokazałem. Gdzieś się kupi coś taniej a gdzie indziej się przepłaci, i tyle w temacie.
Te lampy np są u Mapeta tańsze, a na tej aukcji lwomati'ego są droższe. Klamki są u Mapeta droższe na innej aukcji Allegro są tańsze.
Koniec śmiecenia w temacie.
Gr23s, jak chcesz to moge ci podac namiary na profesjonalna firme która zajmuje się przerabianiem oryginalnych lamp na bi xenon i namiary na firmę która zajmuje się polerowaniem kloszy od srodka. Ja wfaśnie w tej firmie bedę przerabiał lampy z vento na bi xenon, kupiłem wszystko co jest porzebne do takiej przeróbki i teraz czekam aż przyjdą wszystkie graty i dalej do dzieła.
Silnik: Pasek 1,9TDI Pomógł: 19 razy Wiek: 43 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3791 Skąd: Stare Iganie
Wysłany: 2009-06-09, 08:43
no wiesz Gr23s, coś za coś trochę to kosztuje ale masz wyjatkowe lampy których na allegro nie kupisz i nie każdy będzie miał takie lampki, te lampy co są na allegro to nie mogą się równac z tymi oryginalnymi przerobionymi na bi xenon, ale warto zrobic takie lampy
no wiesz Gr23s, coś za coś trochę to kosztuje ale masz wyjatkowe lampy których na allegro nie kupisz i nie każdy będzie miał takie lampki, te lampy co są na allegro to nie mogą się równac z tymi oryginalnymi przerobionymi na bi xenon, ale warto zrobic takie lampy
no racaj wiem wiem o tym:P i nie wiem jak dla Was ale dla mnie takie lampy z allegro to jest wies za bardzo duza kase...ja uwazam ze dobry tuning to fajna gleba i dobre kapcie. to jest moj cel:)
Ostatnio zmieniony przez Gr23s 2009-06-10, 23:15, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2009-08-07, 21:44
ten link który wrzuciłeś Gr23s, to tam są tylko same ksenony możesz sobie i z tego zrobic ale będziesz miał tylko światła mijania czyli krótkie, jak takie cos kupisz to nie bedziesz miał świateł drogowych czyli długich ale to od ciebie zależy czy chcesz mieć w jednej lampie krótkie i długie światła czy tylko krótkie
Wysłany: 2009-08-07, 22:21
przwtwornice jak najbarziej z tego co widziałem to takie same jak ja mam nie ma w tych soczewkachh przesłony takiej jak jest w soczewkach bi xenonowych a soczewki musisz miec takie żeby ci się zmiesciły przed akumulatorem i przed filtrem powieterza a najlepiej jak by ci jeszcze trochę miejsca tam zostało ja u tego kolesia kupiłem cały zestaw http://moto.allegro.pl/sh...php?uid=1224718
a tu masz firme która przerabia lampy to ta pierwszastr. firmy http://www.regeneracja-reflektorow.pl/onas.html a ta druga poleruje szkła str. firmy od polerki kloszy http://www.regeneracja-hc.com/
Pierwsze co trzeba zrobic aby przerobic zwykle lampy na xenony to trzeba zakupic przetwornice. To serce xenonow. Najlepiej oryginalne co i tak nie gwarantuje dobrej pracy. Trzeba przerobic mocowanie zarowki no i przede wszystkim wypolerowac klosz od srodka co jest bardzo kosztowne. Sam srodek scierny do polerki nie jest dostepny w zwyklym sklepie. a jesli juz jest to powstala temperatura podczas polerki potrafi zrobic szkody...... Swiatlo z soczewki xenonowej przechodzace przez klosz zwykly ( nie gladki) daje swiatlo rozproszone. Nie ma granicy swiatla i cienia i to oslepia jadacych z przeciwka. W naszych przepisach jast napisane ze musi byc granica swiatla i cienia. Dodam ze przetwornice od innych marek czesto maja awarie w postaci stroboskopu. Najprawdopodobniej z powodu wilgoci ale tego nie stwierdzilem na pewno.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum