Witam, czy używa ktoś karchera lub innej myjki ciśnieniowej do mycia samochodu ? Bo mam taki pomysł czy by nie kupić sobie do domu, jakiejś takiej małej, ale żeby dawała rade umyć dokładnie furaczka. A więc czy ktoś coś takiego ma w domu i używa ? Jeśli tak to niech napisze w miare możliwości jaki to model, cena, czy przydatne... Z góry thnx !
no ja mam myjkę ciśnieniową z tesco za chyba 199 zł
powiem, Ci, że daje radę... czasami autko myję w domu, a czasami jeżdżę na myjnie bezdotykową i powiem Ci, że jakby nie to, że tam są te chemikalia w wodzie i to, że tam się suszy auto ciepłą wodą, to żadnej różnicy nie ma, no może poza ciśnieniem, ale samym ciśnieniem nie zmyjesz brudu, prędzej ci lakier zejdzie xD
także, jeśli mieszkasz w domku gdzieś na wsi i masz "swoją" wodę, za którą nie płacisz ( tak jak u mnie ) to bardzo się opłaca ...
_________________ Spełniaj marzenia, bo życie jest krótkie.
dobra rzecz ale tylko w określonych sytuacjach za częste stosowanie może uszkodzić lakier jeśli się za duże ciśnienie ustawi i zbyt blisko podejdzie , dobra sprawa na wiosnę po zimie z soli i błota umyć podwozie i wszelkie zakamarki
żadna myjka nie umyje dobrze i dokładnie auta... nie ma jak dobry szampon gąbka w dłoń i bieżąca woda wtedy efekt jest widoczny
_________________ Volkswagen Vento Klub Polska nic więcej się nie liczy ...
Ostatnio zmieniony przez krzeszak 2010-01-10, 16:33, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2010-01-10, 16:29
U mnie domu jest myjka z biedronki-kosztowała 199zł. Daje radę. Raz myłem tym tylko samochód ale z daleka....osobiście nie praktykuje tego gdyż szkoda mi lakieru na takie ciśnienie. Nadkola można tym umyć ale podłogi już nie bardzo. Osobiście używam węża i palecem przytykam końcówke w celu zrobienia dobrego ciśnienia....ciśnienie jest w sam raz a w dodatku można wymyć podłoge z soli co w przypadku myjki jest dosyć ciężkie.
Ale sama myjka jest ok....duzo sprzętów się ją myje ale trzeba uważać gdyż chwila nie uwagi i farba odpada....oczywiście nie z vento
Mamy w domu Karchera. Glownie uzywane sa tylko dwie nasadki. Jedna prosta dysza z regulacja cisnienia i szczotka(miotla) do mycia wstepnego. Jest tez zbiorniczek do wlania szamponu czy innego plynu do mycia. Myje sie na pewno fajnie jednak tak czy siak trzeba wytrzec potem samochod szmateczka zeby sie zacieki nie porobily
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
też używam karchera i tak jak koledzy wyżej mogę polecić, ale fakt że w jednym miejscu gdzie myłem często z bliska popękał lakier bezbarwny , trzeba uważać , ale do nadkoli np rewelacja i felg
_________________ "Gdzie zaczyna się pasja, tam kończy ekonomia"
Silnik: 1.6 atf
Wysłany: 2010-01-10, 18:41
również mam myjke taką za bodajże 199 zł daje rade zarówno myje nią auto jak i silnik i powiem szczerze że nie zawsze drogo znaczy dobrze wg mnie myjka którą posiadam w zupełności starczy do moich potrzeb
pozdrawiam
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-01-10, 19:44
Heh, pamiętam akcje przed ślubem Gavla i Ani, jakiś dzień przed imprezą, popijąc browarki użyliśmy myjki Gavla, coby wypucować furaczki, niestety na Przemolasa masce zeszła próbka lakieru Ale to tylko próbka była - wtedy ich Vencio był bo kraksie i przód miał kolorowy, choć słyszałem nie raz akcje o tym jak za bliski strumień zrywał lakier z furaka.
Silnik: 1,9 diesel Pomógł: 41 razy Wiek: 41 Dołączył: 27 Mar 2009 Posty: 3076 Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2010-01-10, 22:39
Mmam dwie myjki w domu jedna Karchera a druga Einchel. Myjki jak najbardziej dają sobie rade ale sama woda pod ciśnieniem nie zdziała cudów. Aby dobrze umyć auto czy inny sprzęt trzeba stosować coś podobnego do pian aktywnych, jest tego w brud, a później całe auto lecę woskiem w płynie i znowu myjką. Praktycznie tak samo jak na myjniach bezdotykowych.
A czy w ogóle spośród tych tańszych myjek ciśnieniowych sa jakieś, które posiadają regulacje ciśnienia wylotowego wody? Bo ja dziękuję dostać na dzień dobry 160 bar po lakierze... Noszę się z zamiarem kupna takiej myjki, ale to ciśnienie pracy jej mnie przeraża. Już raz mi lakier zszedł, właśnie z takiej myjki i nie chciałbym powtórzyć sytuacji. Wprawdzie wąż ogrodowy niezbyt się sprawdza, bo czasami jednak troszkę większe jest potrzebne, ale też i nie do przesady
_________________ Zielony borowik...
Kruchy69 Już prawie mieszkam w Ventce Octavia, Vento
Silnik: z turbo Pomógł: 20 razy Wiek: 32 Dołączył: 30 Gru 2011 Posty: 1588 Skąd: Lublin
Wysłany: 2013-03-06, 20:29
Podstawowa dysza raczej nie ma. Ja mam regulacje, ale dokupowalem lance.
Ja kilka wiosen temu kupiłem tanią myjkę Karchera (kosztowała bodajże coś koło 500zł). Służy mi do tej pory. W zestawie są dwie lance. Jedna jest z regulacją. Max ciśnienie na dyszy nie jest oszałamiające. Myjąc lancą z regulacją nie ma mowy o dokładnym umyciu auta, ale ma to pewien plus. Otóż nie zniszczy lakieru. Minus jest taki, że trzeba myć później ręcznie. Może to się wydać głupie, bo po co myjka, skoro trzeba szorować. Otóż myjki używam do tego, aby zedrzeć kurz i błoto i go gąbką w lakier nie wcierać.
Jest też dryga lanca. Jest bez regulacji i to lanca rotacyjna. Lakier może wyrwać (ja używam jej do mycia paki w polonezie, albo czasem całego Poloneza tym myję, bo nie lubię się nad nim modlić).
Model K 2.98, ale to niższa półka. Nie polecam jakiś biedronek, blackdeckerór i myjek "na ramiączko"
To moja myjka, zaraz po kupnie:
ile ludzi tyle opinii... mam znajomego ktory uzywa BLACK&DECKER PW1400 i bardzo sobie chwali, zreszta mialem nie jedno urzadzonko tej firmy i jakoscia nie odbiegalo od markowych producentów... takze ja sam sie nad taka zastanawiam...
_________________ FIAT CC -> OPEL VECTRA A ->VW VENTO -> VW GOLF MK2
ile ludzi tyle opinii... mam znajomego ktory uzywa BLACK&DECKER PW1400 i bardzo sobie chwali,
Ile ludzi tyle opinii. Tu Ci przyznaję 200% racji. Zależy co się trafi i jakie kto ma szczęście. Czasem myjka z Biedronki przechula Karchera.
Ja najpierw kupiłem BD i spsuł sie przy pierwszym użyciu.
Jednakże kupił kiedyś mój tata na bazarku wiertarkę jakąś tanią chyba Pegasus czy coś takiego. Przeżyła dwa Bosche. Mam ją z resztą do tej pory. Ma troszkę luzu na główce, czasem wiertło się przekręci bo głowica już wytarta i działa tylko na max obrotach ale mam ją już z 7 lat i cały czas hula.
Silnik: AFN++ Pomógł: 34 razy Wiek: 42 Dołączył: 01 Mar 2012 Posty: 1736 Skąd: Warka
Wysłany: 2013-03-07, 22:06
sebastian, jeśli szukasz myjki która przeżyje nie jedno mycie to nie bierz pod uwagę zadnych które maja plastikowa głowicę pompy (większość z hipermarketów), takim minimum jest głowica aluminiowa, a we wszystkich profesjomalnych myjkach głowica pompy wykonana jest z mosiądzu. Jeśli boisz sie ciśnienia to poprostu oddalasz lancę i nie zrobisz krzywdy lakierowi. Jeśli nie jest uszkodzony bezbarwny i jest dobrze położony nie ma siły aby go zerwać. Sam używam Karcher HDS1290, która daje 180 bar i gotóje wodę do 150 st C i nie uszkodziłem jeszcze żadnego lakieru, tylko trzeba to robić umiejętnie. Osobiscie polecam używane myjki Karcher, z lat 80 i 90, te kanciate, są nie do zdracia i zawsze je naprawisz, w przeciwieństwie do nowych
Szukam po prostu myjki, którą raz na jakiś czas umyję nie tylko samochód, ale i różne rzeczy koło domu. Lecz używana będzie raczej sporadycznie, więc nie chcę inwestować w nie wiadomo jakie pieniądze, lecz nie chciałbym także, aby mi się rozleciała po pierwszym myciu...
Pojeździłem po różnych sklepach, poczytałem trochę opinii w Internecie i ile ludzi, tyle opinii - fakt.
Od Karcherów chwalą sobie jeszcze Nilfisk Alto - ponoć lepsze.
Fajna sprawa, z tego co czytałem, mieć myjkę na ciepłą wodę - mają to niektóre z przedziału do powiedzmy 400-500 zł? No i z możliwością zasysania wody z beczki, a nie tylko z kranu?
_________________ Zielony borowik...
Ostatnio zmieniony przez sebastian 2013-03-10, 10:45, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum