czy trzeba mieć czyste szkła ? co do tego jest jeszcze potrzebne ?
bo jestem w trakcie poszukiwań fajnej niebiesko-świecącej żarówki (ksenon effect) ale niestety chyba z normalnego typu H4 nie znajdę takich ... wszystko to zwykłe białe światło
a jak jest z tymi HID,ami ? ma to ktoś może na forum ? a może na konkurensyjnych forach to jest, u fansów czy też u golferów ?
pozdrawiam i dziekuję za wszystkie odp ...
_________________ Spełniaj marzenia, bo życie jest krótkie.
ja mam w swoim vento te ksenony. co do przeglądu to nie wiem bo jeszcze nie byłem. Jeżeli chodzi o lampy to muszą być czyste szkla a najlepiej soczewka. Ja mam aniołki i tam są lustra profilowane a szkła czyste
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2009-11-29, 17:39
zeniTh napisał/a:
Panowie jak jest z KSENONAMI ?
Musisz mieć wybitą homologację na lampie, soczewka tez muszą być chodź są wyjątki, musisz mieć spryskiwacze ciśnieniowe, samopoziomowanie, oraz gładkie szkło w miejsce soczewki....wszystko da się zrobić chodź z wybiciem homologacji najciężej.
Oczywiście możesz wrzucić sam ksenon...ale możliwe że będziesz ludzi oślepiał...no i kontrola policji oraz przegląd mogą się skończyć zonkiem.
zeniTh napisał/a:
a może na konkurensyjnych forach to jest, u fansów czy też u golferów ?
bo jestem w trakcie poszukiwań fajnej niebiesko-świecącej żarówki (ksenon effect) ale niestety chyba z normalnego typu H4 nie znajdę takich ... wszystko to zwykłe białe światło
i tu się mylisz...przy zwykłej, dobrej żarówce H4 da sie uzykać dobre świecenie, nawet z niebieską poświatą...był ten temat niedawno poruszany...jakoś nie mogę go odszukać...ktoś w pierwszym poście wklejał foty Leśnego i Tomka...jeśli ktoś to pamięta to proszę o link.
i tu się mylisz...przy zwykłej, dobrej żarówce H4 da sie uzykać dobre świecenie, nawet z niebieską poświatą...był ten temat niedawno poruszany...jakoś nie mogę go odszukać...ktoś w pierwszym poście wklejał foty Leśnego i Tomka...jeśli ktoś to pamięta to proszę o link.
to był chyba nawet mój temat o żarówkach, no ale niestety były to tylko pozycje ... a nie drogowe/mijania
Paweł J. napisał/a:
Musisz mieć wybitą homologację na lampie, soczewka tez muszą być chodź są wyjątki, musisz mieć spryskiwacze ciśnieniowe, samopoziomowanie, oraz gładkie szkło w miejsce soczewki....wszystko da się zrobić chodź z wybiciem homologacji najciężej.
Oczywiście możesz wrzucić sam ksenon...ale możliwe że będziesz ludzi oślepiał...no i kontrola policji oraz przegląd mogą się skończyć zonkiem.
czyli trzeba sobie dać spokój, albo wrzucić prawdziwy ksenon za xxxx zł
czyli trzeba sobie dać spokój, albo wrzucić prawdziwy ksenon za xxxx zł
za przyjemność trzeba płacić. Ja natomiast teraz jeździć na seryjnych lampionach iż razić innych uczestników ruchu bądź bawić się w zabieranie dowodzików
zamiast wydac 200pln na tanie gó.no lepiej kup porządne żarówki h4, też dobrze świecą i jezdzisz na luzie bez strachu o odebranie dowodu przez Milicje. Jeśli ktoś Ci powiedział że te ksxenony są porządne to efekt dobry dla dresów w Beemach
Silnik: 1.9 TDI AHU Pomógł: 2 razy Wiek: 36 Dołączył: 02 Lis 2008 Posty: 3063 Skąd: LLE
Wysłany: 2009-11-30, 18:12
sam się zastanawialem nad kupnem takiego zestawu ale mój qmpel kupił do merola c180, owszem ładnie wyglądało i osietlało droge... ale jak kilka razy się z nim w nocy to zmieniłem zdanie
prawdziwy xsenon świeci na biało a te odcienie niebieskiego to właśnie wiejskie zestawy xsenonów do bmw
no to czemu w tych nowych samochodach montują właśnie takie niebieskie (10000K) a nawet fioletowe (12000K) ksenony ? jeśli było by coś nie halo to by raczej w serii tego nie dawali
Ostatnio zmieniony przez zeniTh 2009-12-01, 00:13, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2009-12-01, 08:30
Kolorowe ksenony montują, ale tylko mają różne odcienie gdy patrzymy na lampy w aucie. Świeca zazwyczaj na biało....no możliwe jakieś delikatne odcienie...ale to sporadycznie.
A co do nowych aut...w nich to producenci mogą różne rzeczy montować....ważne że jest na to odpowiednia homologacja czyli dopuszczenie do ruchu i żaden misiak lub diagnosta nic na to nie powie.
Był też poruszany temat na forum jakiegoś mercedesa który ma ksenon bez soczewki...i to nie jest usprawiedliwienie do tego aby pakować ksenon do naszych lamp zamiast żarówki. To auto musiało przecież przechodzić test, a zeby te testy przeszło lampa musiał byc dostosowana do odpowiedniego świecenia o co już producent zadbał.
Ostatnio zmieniony przez Paweł J. 2009-12-01, 08:33, w całości zmieniany 1 raz
po pierwsze ( w sumie to nie takie pierwsze bo to sie juz powtarza) do ksenonu musisz miec spryskiwacze na lampy i autoregulacje poziomu swiatel a nie gladkie lampy bo to jest wazne tylko przy soczewce zarniki czyli ksenony HID bo taka maja popularna nazwe sa nielegalne bo nie maja tej wlasnie homologacji nawet jesli masz aniolki bo jakby ktos chcial sie doczepic to napewno by znalazl homologacje na lampach czyli magiczne literki ktore okreslaja jakie swiatlo powinna dawac lampa faktem jednak jest ze ten ala ksenon duzo poprawia widocznosc a wystarczy go tylko opuscic zeby nie razic innych
Siemka akurat na dniach zatrzymała mnie policja za brak światła i przyszło mi na myśl aby sie zapytać o ksenony to policjant mi powiedział ze mozna tylko trzeba jechać na stacje diagnostyczną i oni ustawią światła tak aby nieoślepiać innych kierowców.A tak pozatym to pytałem sie sąsiada diagnosty co robią jak przyjedzie ktoś na przekląd z ksenonami czy to przechodzi to mówi ze bez zadnego problemu tylko MUSZĄ BYĆ DOBRZE USTAWIONE LAMPY. !
siwek_Nowa_Sól, tych co pytałeś niestety nie mieli chyba pojęcia o przepisach, tak jak chłopaki mówią musi być najczęściej soczewka (choć są wyjątki) spryskiwacze i homologacja co najważniejsze, a jeśli chodzi o układ samopoziomujący to ostatnio zgłębiłem temat prawny tegoż właśnie przepisu i nie jest dokładnie tak że musi być
a uwierz mi że wiem co mówię ubiegły rok skończyłem na 5 konfiskatach dowodu przez 3 miesiące , a nowy rok zaczołem nie lepiej bo od wczoraj tez nie mam
soczewka jest dobrze ustawione nikt nigdy mi nie mrugną i nie zwrócił uwagi ale z niebieskimi nie pogadasz
_________________ "Gdzie zaczyna się pasja, tam kończy ekonomia"
Ostatnio zmieniony przez Respect 2010-01-04, 19:25, w całości zmieniany 1 raz
siwek_Nowa_Sól ostatnio pojechałem na stacje diagnostyczna z kolegą (golf3) miał lampy soczewkowe i włożone w nie ksenon ledwo podniósł bramę zobaczył że ma ksenon i powiedział " Dopiero jak zmienisz lampy lub wymienisz żarówki na normalne to zrobię przegląd."
siwek_Nowa_Sól napisał/a:
policjant mi powiedział ze mozna tylko trzeba jechać na stacje diagnostyczną i oni ustawią światła tak aby nieoślepiać innych kierowców
Jeden policmajster Ci powie że można drugi się uczepi i zabierze Ci dowód jeśli lubisz ryzyko zakładaj.
siwek_Nowa_Sól napisał/a:
sąsiada diagnosty
a pojedz do obojętnie jakiej stacji diagnostycznej gdzie totalnie nie znasz człowieka to jestem ciekawy co Ci powie ?
Ja mam xenon w soczewce i narazie nikt mi się nie plumkał.a do przeglądu to jeszcze trochę mam czasu,zastanawiam się czy nie zmienić żarników na 12000K bo 6000K mi się już znudził.
co do przeglądów to nie przejdzie auto na dołożonym ksenonie a poza tym lampa powinna miec soczewke samopoziomujacą sie oraz spryski. Jesli juz masz ksenon to w dowód powninienes miec wbita homologacje a tego nikt ci nie zrobi
6.2.6.2.2. Dozwolone są jednak korektory ręczne regulowane w sposób ciągły lub nieciągły (...)
zawsze sie można tym wybronić jak mamy elek. regulacje i już zdobędziemy homologację
w astrze g i b jest homologowany xenon z takąwą regulacja dopuszczoną i jest to zaznaczone w przepisach
_________________ "Gdzie zaczyna się pasja, tam kończy ekonomia"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum