Silnik: Połykacz Uno Pomógł: 5 razy Wiek: 36 Dołączył: 02 Wrz 2009 Posty: 887 Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 2009-11-16, 10:10 Gaśnie na gazie
Witam, mam problem. Od wczoraj po przełączeniu na gaz - czy to na cieplym czy na zimnym silniku - od razu gaśnie. Obroty nie faluja ani nic - po prostu gasnie jakbym go na stacyjce wyłączał. Nic wcześniej się działo - defekt wyszedł nagle. Zatankowałem do konca butli, przelączam i gasnie.
Na benzynce chodzi bez problemu.
Silnik: 1,8l ABS B+G Pomógł: 52 razy Wiek: 42 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 3837 Skąd: near 3CITY
Wysłany: 2009-11-16, 13:01
Raz już pisałem komuś. Tez tak miałem. Należy sprawdzić w pierwszej kolejności czy na filtrze gazu (tam elektrozawór) stykają oba kabelki. Zajrzyj pod maskę i sprawdź U mnie pomogło
Silnik: Połykacz Uno Pomógł: 5 razy Wiek: 36 Dołączył: 02 Wrz 2009 Posty: 887 Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 2009-11-17, 12:53
Panowie podociskałem wszystkie kable....gaz działa Ventosław się sam naprawił chyba bo w sumie to wszystkie kable były dobrze dociśnięte Ale jeszcze zauwazylem kilka braków w izolacji na kabelkach - obkleje to taśmą izolacyjną
Mimo wszystko z gazem coś nie tak, chodził lepiej, tzn. czasem jak przełączam na gaz jak silnik ma na wyczucie jakies 20-30 stopni czyli tak po okolo 3-5 minutach zwyklej jazdy - gaz chodzi ale obroty niebezpiecznie skaczą co jakis czas nagle do okolo 400, przy czym Ventyl prawie gaśnie.
Chyba nie obejdzie się bez wizyty u gazownika, ale póki co nie mam funduszy na to i muszę jeździć tak jak jest.
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2009-11-17, 16:52
ale z tymi kablami oraz bezpiecznikami pod maską zrób sam porządek, może to wystarczy. To znaczy oprocz izolacji powycigaj złączki od elektrozaworów i bezpieczników, zaciśnij jej troche kombinerkami i spryskaj np WD-40
Silnik: 2.0 2E 116km Pomógł: 2 razy Wiek: 35 Dołączył: 27 Wrz 2009 Posty: 141 Skąd: Mrozy
Wysłany: 2009-12-13, 15:28
ja mam podobnie tylko to wystepuje podczas gdy puszcze gwałtownie pedał gazu... obroty spadaja prawie do zera wzrastaja do 1000 i spowrotem spadaja az samochód gasnie co to bedzie za przyczyna??? denerwuje mnie to poniewaz potrafi mi zgasnac podczas dojazdu do np skrzyzowania lub zakretu gdy próbuje zredukowac bieg....
krzys9262, jeśli gaśnie Ci tylko podczas jazdy kiedy wciskasz sprzęgło to pęd powietrza dusi silnik na gazie . Jak masz obudowe filtra powietrza to do niej jest dolot powietrz i jego musisz zdemątować .
dołącze się do tematu u mnie dzieje się ostatnio cos podobnego. Odpalam na benzynie przełącza sie na gaz wszystko jest ok ale jak rozpędze auto już np. do 80km/h wciskam sprzęgło i silnik gaśnie po odpaleniu zaczyna się dławić a jak już troszkę złapie temperatury wszystko jest ok. Nie sprawdzałem tylko jeszcze czy na jeździe na samej benzynie dzieje się to samo. Nie wiem już czy to poprostu uroki zimy i gdzieś coś jest wilgotne czy może coś nawala.
Ale po to ta rura jest zeby zasysła powietrze. jakby nie była potrzebna to by nie była montowana. a to e gasnie na gazie to moze byc wina membrany w parowniku
Silnik: 1,8l ABS B+G Pomógł: 52 razy Wiek: 42 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 3837 Skąd: near 3CITY
Wysłany: 2010-01-21, 11:04
No nie wiem czy to konkretna przyczyna..... Ja przecież tez mam LPG i mam tą rurę i autko chodzi normalnie. Ja bym szukał innej przyczyny. Ale skoro jest na razie dobrze to nic nie ruszaj... jak się mówi "nie rusz gów.. bo będzie śmierdzieć"
Silnik: 2.0 2E 116km Pomógł: 2 razy Wiek: 35 Dołączył: 27 Wrz 2009 Posty: 141 Skąd: Mrozy
Wysłany: 2010-01-21, 14:59
ja tez miałem problem ze mi potrafiła zgasnąć na gazie,robiłem to wszystko co wyczytałem na forum i nic... w koncu jeden z kolegów powiedział mi zebym przyspieszył zapłon bo na gazie musi byc lekko wyprzedzony i tak zrobiłem i jak na razie nie zgasła ani razu od tamtej pory a obroty przestały falowac- jest ok
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum