krzeszak napisał/a:
Panowie a czy stanie sie coś jeśli przy następnej wymianie oleju zmienię markę oleju (LOTOS na CASTROL) oczywiscie oba oleje to półsyntetyki ?
dokładnie!!! teoretycznie i praktycznie nie może się nic złego stać!!! lej śmiało
sorki ze odkopuje, Panowie mam pytanie, poniewaz zbliza mi się wymiana oleju i filtra, wiec pytam jaki olej i filter zakupic ?
slyszalem cos ze do vento (benzynka) leje sie albo castrol albo lotos ? tylko jaki ?
ile go wchodzi ? 4l ? 5 l?
myslalem zakupic jakis motul ale nie wiem czy mozna tak zmianiac ... poprzedni wlasciciel przez sprzedaza zmienial olej i filter ale nie wiem jaki lał ...
pozdrawiam
_________________ Spełniaj marzenia, bo życie jest krótkie.
Silnik: 1,8 Pomógł: 61 razy Wiek: 43 Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3720 Skąd: LZA
Wysłany: 2010-02-21, 12:20
filterek moze byc polski filtron jest
a olej mozesz wlac jaki chcesz oby był taki jak masz ,jesli półsyntetyk to półsyntetyk
mineralny to mineralny
Motul to jest dobry olej ,zalewany we wszystkich silnikach subaru
a ja wlewam tak ok 4,2 l
_________________ Noga z gazu!
Lepiej stracić minutę życia ,niż życie w minutę!
Ostatnio zmieniony przez czarnysauber 2010-02-21, 12:21, w całości zmieniany 1 raz
olej zalezy co było lane...masz dylemat bo nie wiesz... jak masz dużo najechane lej minerał ale ja bym próbował najpierw na półsyntetyk
a co do filtra to proponuje sprawdzona I nie droga firmę jaka jest FILTRON
_________________ Volkswagen Vento Klub Polska nic więcej się nie liczy ...
Ostatnio zmieniony przez krzeszak 2010-02-21, 12:23, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: 1,9 diesel Pomógł: 41 razy Wiek: 42 Dołączył: 27 Mar 2009 Posty: 3076 Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2010-02-21, 12:41
Valvoline
Mobil 1
Castrol
Motul
Wybierz któryś z tych, jeśli chodzi o właściwości to są podobne.
Co do tego czy minerał czy półsyntetyk to ci nie powiem. Każdy ma swoje zdanie, ale po ostatnich gorących debatach na temat oleju na tym forum, postanowiłem trochę poszukać po necie. I raczej opinie są podzielone, jak nie masz wycieków, silnik suchy to zalej półsyntetyk.
Co do tego czy minerał czy półsyntetyk to ci nie powiem. Każdy ma swoje zdanie, ale po ostatnich gorących debatach na temat oleju na tym forum, postanowiłem trochę poszukać po necie. I raczej opinie są podzielone, jak nie masz wycieków, silnik suchy to zalej półsyntetyk.
silnik jest suchy, a co do oleju to myslalem zalac tego motula ale nei wiem z jakim oznaczeniem ?
Silnik: 1,9 diesel Pomógł: 41 razy Wiek: 42 Dołączył: 27 Mar 2009 Posty: 3076 Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2010-02-21, 14:53
zeniTh napisał/a:
Hormon napisał/a:
Valvoline
Mobil 1
Castrol
Motul
silnik jest suchy, a co do oleju to myslalem zalac tego motula ale nei wiem z jakim oznaczeniem ?
Albo 10w40 albo 15W40. Ja tam jeżdżę na mineralnym, ostatnio zalałem Castrola Magnateca
poszukaj moze masz jakaś karteczkę albo naklejke pod maską ?
ogolnie to 10W to połsyntetyk
15W to minerał
jak miłeś 15W to lepiej nie lać półsyntetyka 10W bo może zrobić płókankę silnika
a auto masz kupione u nas czy z zachodu? - bo jak u nas to juz pewni ktoś dawno nalał minerała - zachodnie raczej przyjezdzaja na lepszym oleju - mój znajomy w Vectrze o przebiegu 180 tyś miał syntetyk
ja bym zrobił tak - lepszy jest półsyntetyk - wiec jak sie upewnisz ze taki był to lej taki - ale jak naprawde nie bedziesz wiedzial nic o oleju jaki tam był to zalej mineralnym 15W40 i też nic sie nie stanie - ja jezdze na takim od 170 tyś a mam już prawie 260tyś i nic zlego sie nie dzieje - dodam że na tak krytykowanym lotosie
_________________ VENTOCAFE daje rade...
Ostatnio zmieniony przez zlotykamil 2010-02-21, 16:42, w całości zmieniany 1 raz
a auto masz kupione u nas czy z zachodu? - bo jak u nas to juz pewni ktoś dawno nalał minerała - zachodnie raczej przyjezdzaja na lepszym oleju - mój znajomy w Vectrze o przebiegu 180 tyś miał syntetyk
auto przywiezione z niemiec do polski, ale stal/jezdzil u goscia od czerwca do wrzesnia i wymienil olej, filter i rozrzad ... z tego co pytalem ojca to mowil ze gosc cos wspominal o castrolu, ale nie wie jakim ;/
Ostatnio zmieniony przez zeniTh 2010-02-21, 16:59, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2010-02-21, 17:50
Skoro nie masz pojęcia na czym śmigał poprzedni właściciel to najbezpieczniej byłoby zalać mineralnym.....co innego gdyby furka była ściągnięta świeżo z Niemiec....w tedy byłaby na pełnym lub półsyntetyku.
Kiedyś były tylko oleje mineralne a ludzie jakoś na nich latali....byleby wymieniac regularnie.
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2010-02-21, 18:43
Dedykowany był zapewne 0W40 lub 5W40....co nie znaczy że np na 10W40 czy 15W40 silnik się sypnie.
krzeszak napisał/a:
dedykować to można było jakieś 15lat wcześniej
Dobitnie powiedziane,ale tak jest.
Może nie wiesz ale przy zmianach oleju przechodzi się z oleju rzadszego na gęstszy-nigdy odwrotnie.
Na Twoim miejscu, jeśli masz jakiś kontakt do poprzedniego właściciela, skontaktowałbym się z nim, a jeśli to nie wypali-zalałbym olej mineralny....nie ryzykowałbym rozszczelnienia silnika. Ale zawsze możesz zaryzykować i zalac full syntetyk
no właśnie z kontaktem to nie bardzo, mieszka dosyć daleko odemnie więc jechać się pyta specjalnie o olej to nie za bardzo, a przy okazji to też nie bo nie jeżdżę w tamte strony ...
a numer przesiałem gdzieś... ;/
chyba jednak zaleję tego 15w40 od mobila
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum