chłopaki potrzebuje porady. co sadzicie o gwintowanym zawieszeniu fx badz fk??
regulacje 10cm uzywka dobra cena itd ile by kosztowały amorki w razie dobitej wersji? droga renowacja jest tego?licze na szybka odp.
_________________ kto testuje urzadzenia testujace samochody...oczywiscie ze VW
Silnik: 2.8 VR-6 Pomógł: 16 razy Wiek: 38 Dołączył: 09 Mar 2009 Posty: 2400 Skąd: Warszawa-Puszków
Wysłany: 2011-11-04, 13:11
podejrzewam że gra nie warta świeczki ,ja osobiście bym polecił gwint nowy MTS ,cena teraz coś ponad 800zł ale masz nowe ja latam na tym gwincie juz trzeci sezon i nie narzekam ,też zależy czego oczekujesz po gwincie czy twardości czy komfortu ,ale to tylko moje zdanie ,z tego co wiem to regeneracja amorka pod gewinde to coś w rzędzie 150zł od szt .
a gdzie moge ogarnac takie cos? u zwykłego mechanika co robi zawieszenie? czcy specjalne jakies stacje sa? a co oczekuje? poprostu zeby było nisko i bez otarc
Silnik: 2.0 16V Pomógł: 3 razy Wiek: 33 Dołączył: 23 Mar 2011 Posty: 331 Skąd: Słupsk/Bydgoszcz
Wysłany: 2011-11-04, 23:15
vw-maly, lepiej zainwestuj w gwint później będziesz chciał zejść niżej autkiem i będziesz musiał springi zmieniać a tak tylko kręcisz ja popełniłem ten błąd i żałuję
nie wiem czy na naszych drogach ujedzie sie nizej niz -50 czy - 60 a jak bym kupywał to cały zestaw odrazu nie chce samej sprezynki ...
a tak wogóle to co ile sie regeneruje amorki w gwincie? i ile to kosztuje? czy da rade dokupic osobne amorki po zuzyciu?
vw-maly, powiem z własnego doświadczenia bo jeżdziłem na kicie i gwincie... Gwint to moim zdaniem lepsza opcja z kilku powodów:
1. Możliwość regulacji w dosyć dużym zakresie ( na starcie na najwyższym położeniu gwint jest niższy o około 3-3,5 cm od seryjnej zawiechy ) do 10-12 cm. Lato można spuścić nisko a zimą bądź na trasę podnieść do góry.
W kicie to tylko na tylnych amorkach możesz trochę porodzić z wysokością ale do tego musisz wyjąć amorki (zmieniasz wysokość na talerzykach sprężyny)
2. Kupując gwint konkretnej firmy możesz sobie "wybrać twardość". W tym sensie że gewinde mts-a jest bardziej miękki niż np tuning art.
Z kitem jest tak samo.
3. Na gwincie mniej będzie dobijało koło do nadkoli i zawsze można niżej na nim zejść niż na kicie.
4. Gwint nie jest wiele droższy a daje więcej możliwości zabawy wysokością
Osobiście polecam gwint nowy. Nie sądzę by wytrzymał więcej na naszych drogach niż 2 lata i tego nie oczekuje ale są chłopaki co śmigają ostrożnie na tej zawieszce po 3-4 lata i nie ma z nimi problemów A bawienie się w kupowanie niepewnej używki typu kw v1-2 którą tak czy siak trzeba będzie za jakiś czas zregenerować za ciężkie pieniądze ( często cena nowego gwintu ) trochę mija się z celem. No chyba że kupuje się od pewnej osoby wiedząc co się z gwintem wcześniej działo. Ostatecznie wszystko się rozchodzi o kasę. Lepiej poczekać dłużej i odłożyć więcej kasy i kupić nówkę / zregenerowany gwint niż bawić się w półśrodki. Ja tak robiłem z poprzednim autem i po podliczeniu kosztów zbieżności i wielu modyfikacji amorków i springów doszedłem do wniosku że w następnym aucie daję gwint.
Trochę się rozpisałem Ale mam nadzieję że pomogłem
PS: Ja jeżdżę z obniżeniem ok -90 mm a i to nie jest żaden wyczyn Spytaj MANKA On Ci powie co to hardcore gleba
własnie gwint jest od zapalonego maniaka jetty:) bo buduje auto od podstaw... co niby mało na nim smigał... a zastanawiam sie bo nie wiem co wybrac! biorac poprawke na nazwe to chyba jednak SPAX bo mówił albo FX albo SPAX... kolega kolegi rozumiesz takie tam...
trochę może nie na temat. ale powiedzcie czy po każdym podniesieniu lub opuszczeniu auta na gwincie trzeba ostawiać katy i zbieżność
co rozumiesz przez podniesienie i opuszczenie ?
jeśli jedziesz na zlot/spot i na miejscu kręcił na maxa na dół a potem wracasz do ustawień wcześniejszych to nie masz się co bać że się geometria rozjedzie
ale jeśli skręcisz na dół przed wyjazdem i jedziesz na takim ustawieniu w trasę
to na 99 % Twoja dotychczasowa zbieżność idzie papa
słyszałem już wiele teorii że można 1 cm na gwincie kręcić bez zmian w ustawieniu zbieżności tyle że te same osoby potem dziwiły się że opony zjechane nie równomiernie
no niestety jeżeli śniegu napada tyle co rok temu to nie mam innego wyjścia bo w mieście nie mieszkam tylko na wsi a tu pługi przejeżdżają tylko wtedy jak już niczym nie da się przejechać
Silnik: 1.9 tdi 1z Pomógł: 14 razy Wiek: 41 Dołączył: 16 Sie 2008 Posty: 799 Skąd: Gdynia
Wysłany: 2011-11-24, 22:22
A ja Ci proponuję gwint Weiteca bo MTS się sypie... minęło pół roku od momentu jak wymienili mi prawą kolumnę na gwarancji i już słyszę, że stuka... a nie zrobiłem na tym nawet 10kkm... nie kupię drugi raz tego sprzętu :/
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum