Witam mam problem z szyber dachem. Puściło mi uszczelnię. I jak np myje samochód woda dostaje się do środka i na sufit samochodu. Radza mi żebym zabezpieczył to sylikonem a chce tego uniknąć wiec jest jakiś na to sposób??
Silnik: 1,9 TD 75KM Pomógł: 9 razy Dołączył: 16 Sie 2011 Posty: 308 Skąd: Bunzlau
Wysłany: 2011-09-25, 21:30
też mam ten problem, ale tylko jak leję pod ciśnieniem ... dzisiaj zdjąłem podsufitkę (wyprałem z zacieków) i zobaczę co tam słychać, ale to dopiero jutro ... przypuszczam przytkane kanaliki i woda zamiast odpływać, to leje się po podsufitce ... zobaczę też jak jest zrobione uszczelnienie między szyberdachem, a dachem
Silnik: 1,9 TD 75KM Pomógł: 9 razy Dołączył: 16 Sie 2011 Posty: 308 Skąd: Bunzlau
Wysłany: 2011-09-26, 19:54
sam szyber może przepuszczać odrobinę wody ... dzisiaj wyczyściłem kanaliki (drobne liście itp. poprzyklejane w smarze), przedmuchałem rurki, nasmarowałem i chodzi jak tralala
i żaden silikon, bo to tylko prowizorka i nie będziesz mógł korzystać z szybra ... ściągasz podsufitkę, później kilka śrub i po sprawie ... demontaż 20min., a montaż 1 godzinę mi zajął
Silnik: 1.9 TD
Wiek: 32 Dołączył: 16 Paź 2010 Posty: 61 Skąd: Nowy Dwór Gdański
Wysłany: 2012-04-02, 18:20
Witam, mam podobny problem tylko, że u mnie jest tak jak deszc pada to zacieka mi podsufitka;/ kanaliki sa czyste. Czy ktoś pomoże? Co może być przyczyną?
wymiana uszczelki szybra , ustawienie szyby odpowiednio moze krzywo jest i jakos leci
Nieprawda bo nawet na uchylonym na fula szyberdachu podczas deszczu nie ma prawa nigdzie się lać. Szyba szyberdachu nie ma nic wspólnego z odprowadzaniem wody, od tego jest jakby rynienka wokół szybra już pod sama szyba.
_________________ Ze słodkich rzeczy najbardziej lubię wódkę.
Silnik: 2.0 16V Pomógł: 3 razy Wiek: 33 Dołączył: 23 Mar 2011 Posty: 331 Skąd: Słupsk/Bydgoszcz
Wysłany: 2012-04-02, 20:04
mi szyber przecieka pomiędzy uszczelką a szybą. z przodu od spodu jest taki plastik... i tamtędy mi cieknie ciągle..
nie wiem czy da się to wymienić czy uszczelnić jakoś?
wymiana uszczelki szybra , ustawienie szyby odpowiednio moze krzywo jest i jakos leci
Nieprawda bo nawet na uchylonym na fula szyberdachu podczas deszczu nie ma prawa nigdzie się lać. Szyba szyberdachu nie ma nic wspólnego z odprowadzaniem wody, od tego jest jakby rynienka wokół szybra już pod sama szyba.
a jak rynienka jest peknieta to co to jest woda wszedzie znajdzie szpare
Ostatnio zmieniony przez lesny1982 2012-04-02, 20:31, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2012-04-04, 17:50
Samochod nie jeździ, stoi na dworzu a z tego co widzę to woda zacieka gdzies w okolicach szybera bo plamy widać po bokach. Szyba przednia nie ma nic wspólnego z tymi zaciekami. Zaczełem otwierać SD i przez to zaczeło mi przez coś zaciekać, a przez co to nie wiem sam;/ Czy to moze być przez uszczęlkę która jest na SD? czy moze macie jakieś inne porady?
Wysłany: 2012-04-13, 22:57
Zacieknięta podsufitka przy SD i zalana przednia czesć podłogi po obu stronach, co może być przyczyną? z tego co widzę kanały odprowadzające wodę drożne. Co jest przyczyną tego zaciekania i mokrej podłogi?
mokra podloga moze byc od nagrzewnicy np. a kanaliki mozesz miec drozne az za bardzo bo moga byc dziurawe albo na koncu nie wchodzi Ci do tego gumowego wyjscia poza auto i wali wsio na ziemie podjedz do Gdanska zaraz znajdziemy przyczyne
Ostatnio zmieniony przez lesny1982 2012-04-14, 07:51, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2012-04-15, 11:55
robiłem to bez porady i nic nie zepsułem, więc dasz radę ... montaż schodzi dłużej, ale jest ok
co do porady z linka pawel39106, to pkt 12 mówi o wyciąganiu przez bagażnik ... ja to zrobiłem przez tylne drzwi, przy złożonych tylnych siedzeniach i przesuniętych przednich na max do przodu
Radex, Ja też przez tylne drzwi podsufitkę wyciągałem z tym że fotel nie przesuwałem a rozłożyłem i bez problemu wyszła.
Porada, którą wkleiłem przydaje się do zaczęcia demontażu jeżeli nikt tego wcześniej nie robił, później już samo idzie.
_________________ Ze słodkich rzeczy najbardziej lubię wódkę.
Wysłany: 2012-04-15, 12:24
można kombinować jak kto chce ... położyć ... pochylić i wsunąć ... nawet można zdemontować jak ktoś ma ochotę trzeba tylko uważać, żeby nie złamała się w miejscu szybra, bo tam ma najmniejszą sztywność
_________________ pierwszy mój VW ;-)
Ostatnio zmieniony przez Radex 2012-04-15, 12:24, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2012-04-15, 12:57
No właśnie, a to gówno łamliwe;/ Auto u blacharza i środek praktycznie mam wyciągniety do spawania więc duzo mi nie zostało by zdemonotwać podsuftkę. Foteli nie ma więc luks, aby sie nie złamała. Dzięki za porady;)
Wysłany: 2012-04-21, 16:02
Z tego co dzisiaj zauważyłem to woda dostaje się między szybą SD a uszczelką (w prawym rogu i po boku) Co muszę zrobić żeby woda się nie dostawała? jakie są wasze propozycje? Pozdro.
ale ustawienie szyby nie ma przecież aż takiego znaczenia bo woda i tak przejdzie między blachą a uszczelką nawet jak będzie jej więcej to kanaliki bez problemu powinny ją odprowadzić...sprawdzić można ułożenie tej plastikowej rynienki która jednocześnie zasłania mechanizm szybra...druga rzecz to w niektórych miejscach są łączenia i tam jest coś w rodzaju uszczelniacza, kleju i to też warto sprawdzić według mnie
nie kumacie mnie ma tylko to sprawdzic ile to go bedzie kosztowac ? a moze akurat sie lac w tym miejscu i rynienka moze byc rozwalona tez w tym miejscu i co wtedy ? ma tylko sprby wszystko wykluczyc juz pomijam fakt ze to juz dawno powinno byc zlokalizowane to jest godzinka roboty
Ostatnio zmieniony przez lesny1982 2012-04-22, 10:21, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2012-04-22, 15:35
Rynienki wszystko jest ok, szyba sie rozszczelniła i leci przez uszczelke. Gdyby nawet szyber był załamany to nie wleci woda do srodka tylko w rynienki, kolega w golfie ma załamany SD i nie ma zacieknietego.
Wysłany: 2012-04-23, 18:38
Jakie wasze porady by zniwelować ten przeciek walony? najlepsze rozwiazanie to nowa szyba? a co moze być jeszcze winą zaciekniętej podłogi po obu stronach z przodu? kanaliki wszystko drożne i nie ma z nich wycieku, co moze być przyczyna?
rdza na nadszybiu, jeśli masz nieoryginalna szybę może być kijowo wklejona i oczywiście szyberdach i ostatnia możliwość nagrzewnica więcej opcji raczej nie ma
Nowak napisał/a:
Jakie wasze porady by zniwelować ten przeciek walony? najlepsze rozwiazanie to nowa szyba?
znajdziesz nową tanią szybę to logiczne że najprostsza sprawa...łatać to szybę to może być ciężko... z resztą musisz ocenić sam bo bez zdjęć tutaj nic nie powróży
Wysłany: 2012-04-23, 22:09
Nagrzewnica odpada, bo gdyby to byla nagrzewnica to po odpaleniu by szyby parowaly i smierdzialoby plynem. Szyba byla wklejana nowa wiec moze cos panowie kijowo zrobili.. a z ta rdza w nadszybiu to raczej odpada bo rdzy nigdzie nie widac. A szybe SD to do wymiany czy sa jakies mozliwosci uszczelnienia jej?
czemu zawsze piszecie to odpada to odpada bo cos tam sprawdz to wszystko bo wtedy eliminujesz jakies opcje rdza nie musi byc widoczna na podszybiu mozesz ja miec miedzy blacha a lakierem , szybe zle mogli wkleic a szybe od szybra podmien na inna i zobaczysz wtedy albo uszczelke wymien
Ostatnio zmieniony przez lesny1982 2012-04-23, 23:49, w całości zmieniany 1 raz
nie szyba trzyma sie na chyba 4 bo nie pamietam srubkach jak bys to sprawdzil jak mowilem to bys juz to wiedzial odlsaniasz zaslonke i od srodka odkrecasz i wymieniasz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum