witam wymieniam amortyzatory w moim vento.
Zaczynam od wymiany tylnych amortyzatorów odbojów i osłon będą to amo. olejowe.
czy koledzy macie może jakiegoś linka z małą pomocą jak się do tego zabrać??
mam jeszcze pytanie czy jak założę z tyłu olejówki to mogę z przodu zkładać gazowe??
Z tyłem filozofii żadnej nie ma - odkręcasz koło, odkręcasz śrubę przy belce, na dole, odkręcasz śrubę i góry (za siedzeniem, pod półką) i amor wychodzi. Potrzebny tylko będzie ściągacz do sprężyn. przód też za nadto skomplikowany nie jest, tylko więcej odkręcania. Ale podobnie, jak w przypadku tyłu. Ważne tylko, że po wymianie amorków z przodu koniecznie sprawdzić musisz geometrię kół. I nie ma reguły, żeby zakładać gazowe, czy olejowe. Wedle życzenia. Możesz i takie i takie założyć. Z tym, że gazówki mogą być ciut twardsze (jeszcze tylko zależy jaka firma).
Dodam tylko, że z przodu, jak wymienia się amorki, warto od razu za jednym zamachem wymienić górne mocowanie jego, czyli tzw. poduszka. Element, jak inne, się zużywa i też go trzeba wymieniać, a wymiana wiąże się z demontażem całej kolumny, więc skoro już raz będziesz miał ją zdemontowaną, to tylko kwestią formalną będzie wymiana poduch za jednym zamachem.
Kruchy69 Już prawie mieszkam w Ventce Octavia, Vento
Silnik: z turbo Pomógł: 20 razy Wiek: 32 Dołączył: 30 Gru 2011 Posty: 1588 Skąd: Lublin
Wysłany: 2012-12-18, 17:47
chłopaki pilna sprawa. Nie moge odkrecic tej zasranej drugiej nakretki na amortyzatorze z tyły. Macie jakis sposób na to...? Pekła mi sprężyna a za godine musze miec zrobiony samochód a ta bladź ani drgnie. Nie mam jak przytrzymac trzpienia, bo nie mam klucza fajkowego aby odkrecic i zablokowac trzpien.
Kruchy69 Już prawie mieszkam w Ventce Octavia, Vento
Silnik: z turbo Pomógł: 20 razy Wiek: 32 Dołączył: 30 Gru 2011 Posty: 1588 Skąd: Lublin
Wysłany: 2012-12-20, 11:48
no mi płasko oczkowy nie podszedł właśnie. Na szybko obdzwoniłem znajomych i na szczescie kumpel miał fajkowy i mi przywiózł klucz takiego typu.
http://www.kontaktsa.pl/f...-wygiete_01.jpg
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum