Wysłany: 2012-12-29, 17:57 Coś wyje z przodu... ?!
Witam Was Koledzy! Otóż.. po remoncie mojego ventleja tzn. 3 miesiące temu wymieniane lewe łożysko ( tutaj mam zwrotnicę od golfa II i takie też łożysko) oraz 3 dni temu prawego łożyska ( jak w książce wszystko ventlejowskie). Coś niemiłosiernie wyje, huczy itp. Prawe łożysko było wymieniane bo myślałem, że to jego wina. Podczas jazdy na łuku w lewo wycie nasila się a podczas jazdy na łuku w prawo cichnie. geometria zawieszenia ustawiona. Nic to nie zmieniło. Opony dobre, nie wyząbkowane.. Macie jakiś pomysł co to może być ? Może przegub ?
sam wymieniałeś łożysko w tym prawym kole ?
może mechanik w ciula poleciał ?
jakiej firmy zakładałeś łoćysko ? może maxgear ? bo to najgorsze badziewie jakie może być ...
na 99% jest to wina łożyska, przegub nie ma prawa wyć, on conajwyżej może chrobotać i tłuc się
wymień to prawe łożysko ale kup jakieś lepsze i będzie spokój, chociaż ja w vencie kupiłem najtańsze optimale i jeździłem dosyć długo na nich bez problemu, a później sprzedałem auto
ew, zmień mechanika ;D
_________________ Spełniaj marzenia, bo życie jest krótkie.
Ostatnio zmieniony przez zeniTh 2012-12-29, 22:28, w całości zmieniany 1 raz
sam wymieniałem (prasa te sprawy) o fuszerce nie ma mowy.
A może to lewe ? podczas dociążania (luk w prawo cichnie) a analogicznie podczas odciążania wyje jak zajechane ?
Wiem, Wiem fizyka.. szukam już jak desperat Drogie łożysko SKF i wadliwe ? No way.. A może delikatnie zbyt luźna piasta ? miała delikatny luz podczas wkładania w łożysko, czy skf'a czy CX jakie miałem wcześniej..
Silnik: AFN++ Pomógł: 34 razy Wiek: 42 Dołączył: 01 Mar 2012 Posty: 1736 Skąd: Warka
Wysłany: 2012-12-29, 22:59
Ja unikam SKF bo sie zraziłem do niego, jak musiałem w busie po 100km wyciągać znowu skrzynie, jak nowe łożysko oporowe zaczeło huczeć jak stare po nie wiadomo jakim przebiegu. Od tamtej pory wszystkie łożyska, napinacze, rolki zakładam Ruvile
Silnik: 1,9 diesel Pomógł: 41 razy Wiek: 42 Dołączył: 27 Mar 2009 Posty: 3076 Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2012-12-30, 09:56
Co znaczy delikatny luz ? Jak bardzo delikatny, to powinieneś użyć do tego celu specjalnego kleju. Jak większy luz, piasta do wymiany. Łożysko nie może mieć luzu w piaście bo zaraz padnie.
ja do swojego zakladalem tez tansze łożyska i po czasie wyły a rok temu załozylem lepsze
i mam spokój a co do luzu to z przodu nie moze a z tylu delikatny luz ma ale bardzo delikatny
_________________ vento 1.8 75km
Ostatnio zmieniony przez adi1987 2012-12-30, 11:02, w całości zmieniany 1 raz
Witam, jestem świeżo po wymianie łożyska przód (niby to które wyło..) A tu dalej to samo.
Szukając znalazłem w necie coś takiego jak "łożysko podpory półosi", mozliwe żeby to wyło ?
Kruchy69 Już prawie mieszkam w Ventce Octavia, Vento
Silnik: z turbo Pomógł: 20 razy Wiek: 32 Dołączył: 30 Gru 2011 Posty: 1588 Skąd: Lublin
Wysłany: 2013-01-09, 18:11
Może to absurdalne, ale wlasnie pomyslałem ze może skrzynia wyje...? W momencie kiedy skrecasz, to jedno kolo kreci sie szybciej i moze dlatego zaczyna mocniej wyc...?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum