Witam jestme Piotrek i przedstawiam Wam swoj bolid ventka jest z 1993r w polsce zem pierwszy wlasciciel od jesieni 2006...
motorek 1,9 td AAZ w wersji GL w wyposazeniu seryjnie ma:
-thermotronic
-el. lusterka
-welur
-el. szyberdach
-4 regulacje siedzenia kierowcy
-4 zaglowki
- z tylu podlokietnik
to chyba na tyle
Co zmienilem, co planuje?
Zmienilem:
- przod zderzak z hokejem VR6 ( zderzak niestety zamiennik )
- przednie lampy przydymione smoked
- kierunki boczne jak i w zderzaku smoked
- nadkola i listwy od GT
- w srodku poprawione cale oswietlenie deski
- czarne stalowki
z tych wizualnych to chyba na tyle
Mechaniczne:
- Garrett T3
- FMIC renault scenic megane
- downpipe out
- kompletny przelot od turbiny do konca na 2,44"
- w ostatnim tlumiku wywalone przegrody
- ostry boost pin
- zegarek boost
- MBC
- orurowanie FMIC z kwasowki
narazie wsio jezdzi na 0,7 bara i seryjnej dawce, niech sie silnik ulozy potem bedziemy koksem krecic :smoke: Ale na tym przelocie i na tej turbince to jak wejdzie na obroty to dziewczyny puszczaja torebki na ulicach, swist z turbiny jak z dynamitu i wyk wilka przez ten kibel przelot:rotfl: i T3 to jednak T3, mimo poki co seryjnych ustawieniach to juz k14 chowa sie po kštach, turbo dziura naprawde mocno nie odczuwalna a jak przyjemnie leb urywa przy 3kobr
o planach nie pisze bo to bedzie powoli sie realizowalo
teraz zdjecie, jakis czas po zakupie po moim picowaniu auto wygladalo tak:
a tu jak wyglada dzis, swieze zdjecia z teogo wieczoru :bigok:
A tutaj kilka fotek z prac:
Oczyszczone kolektory wypalone od srodka od zewnatrz poczyszczone starannie, nowe uszczelki, wspomozone czerwonym silikonem, srubki wysmarowane odpowednim preparatem do zabezpieczenia gwintow :jezor:
FMICek juz osadzony przed chlodnica, aby bylo prosciej i ciekawiej to zostal odwrocony do gory nogami :kac:
downpipe 2,44" :satan:
troche belka zostala pokastrowana ale potem dobrze zakonserwowana na cieciach i tak tez ICus twardo wisi :food:
odma osadzona w okolicach belki , zmienila swoje M :helm:
Dzięki koledzy za mile słowa i witam każdego z osobna zimnym browarkiem
Mocy będzie jeszcze więcej na ten sezon z mocą to najwyzej po ulozeniu sie motorku stopniowo bede krecil dawke paliwka ta seryjna pompa 9mm powinna obrobić 1,2bara na tej T3 a wtedy zrobie wideo ile to moze miec do 100 czy 150hm/h
Na przyszly sezon planuję pompę z tloczkiem 11mm, inną falą- wszystko może na wnętrzościach od transita? się okaże, governor, dobry timming i będziemy TDeka kręcić po za skalę obrotka
piotrekgal Witam Cię serdecznie
Muszę powiedzieć że ładnie działasz z ventylkiem
zauważyłem od dłuższego czasu jakby mode na swapa 1.9 TD
życzę bezawaryjności, (bez endu) mocy No i żeby Twoje plany się spełniły
pozdr.
Podobaja mi sie mechaniczne zmiany. Tak +/- jakie teraz sa osiagi?
T3 to odpowiednik K24?
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
powiem tak t3 nie idziesz ostro ale ceni sie to ze chcesz osiagnac,napisze tle wszystko jest fajnie opisane i bardzo mi sie podoba czekam na wykres i pozdrawiam.
Arcaj z TD nieduzym kosztem mozna uzyskac naprawde coś dobrego, wiele jest projektow ktore reasumując ( czy to z 1,6TD czy 1,9 ) osiągają ok 6,5s do 100 takze mozna mozna sie bawic
bradley Narazie nie jestem w pelni usatysfakcjonowany ale powoli powoli do celu T3 jest to bliski odpowiednik K24, K24 ma moze nieco mniejsza turbo dziure ale i slabszy walek, nie jestem pewien ale chyba tez mniejszą część wydechową.
FWD350 odpowiednio zestrojona pompa jak i wydech, kąt wtrysku to T3 moze juz dobrze wstawac przy 2500rpm, to nie jest tak wielka turbina jak np montuje się k16 czy turbiny typu holset do TD ( z ciężarówek )
vwkrzysio do potworka to mu jeszcze troche, ta pompa w szczegolnosci no ale mam nadzieje, ze na przyszly sezon bede mogl udac sie gdzies na zlocik aby co kolwiek moc pokazac bez wstydnie
poki co ventylek stoi i czeka na glebe, ostatnio wymienialem piaste i lozyska i nie chce na nowo kątow ustawiac zeby potem po zawieszeniu znow to robic..czyli jakis tydzien bezwladnosci...przez ten czas poruszam sie piorunek skoda octavia SDI 68ps
piotrekgal, ja w byłym passacie 1.6tdi sb na t2 juz tak z 2200 dawała mi 0.8 ale przy przymknietym wg i seryjnym pinie i lekko zwiekszonej dawce.
no to kręć tnij spawaj szlifuj i pokazuj co z tego wychodzi.
FWD350 t2 czy k14 wstaje wcześniej ale nie potrafi przerobić większej ilości koksu/spalin jak np z pompy 11mm jak i też nie ma sensu jej dalej kręcić jak 4000rpm.
No bedziemy dzialac, cudowac, denerwowac sie i cieszyc
FWD350, na miasto to rozwiazanie lepsze natomiast ostre starty na takim setupie duzo predzej zalatwi sprzęgło i skrzynie jak na takiej T3/K24 ( lepiej rozklada moment obrotowy )
FWD350 1,6 to równie bardzo dobry motor do wyciskania soków, najlepszą opcją były stare silniki JR na płytkach, można było je naprawde wysoko kręcić ( nawet do 6700rpm! ) przy odpowiednio zrobionej pompie, tylko głowice miały słabsze jak w 1,9TD, dlatego było trzeba być czujnym na temperaturę i rzecz jasna obowiązek dobry FMIC.
Dziś byłem u blacharzo lakiernika w celu orientacji za ile pospawa mi kielichy które wyglądają tak:
zaśpiewał 200,300zł i w środe mam jechać dokładniej się umówić, trzeba być bezpiecznym bo jak dojdzie twarde zawieszenie to jeszcze amorki z maską pójdą w orbite. A kit MTS 35/40 już lada dzień będzie u mnie
Zostala zamontowana gleba, co prawda zdjęc z pracy nie ma, bo zapomnialem wziac ze sobą aparat, paczka przyszla wieczorem i odrazu heja na warsztat nie myslac o niczym Bede musial tylko tylek podniesc nieco do gory bo jak widac za nisko siedzi wzgledem przodu Ale to w tygodniu, ale dam zdjecia z tego lekkiego podwyzszenia i odnowienia plastikow zewnatrznych, tzn pomaluje je na połysk bo stracily swoją wartość +felgi w polysk Poki co zdjecia z dziś dnia:
Nie no to nie gwint tak to bym pewnie ten przod na dol sciagnal ale tylek nie pojdzie mocno w gore, bo teraz wygladam jak litwin/ruski z zapchanym bagaznikiem zakupow Tez w polowie tygodnia daje auto do zrobienia kielichow
Po malej przerwie, troche sie zmienilo, mianowicie:
- nowa podloga+ konserwacja, nowe progi w czern+ konserwacja+ kompletne pranie tapicerki, wykladzin, bagaznika, podsufitki itd itp
reszta wizualnych zmian widac na ponizszych zdjechach
Mechanicznie to czekam na pompe, prawie juz 3 miesiac no ale cierpliwie bedzie to pompa 11mm z wnetrzoscia od transita, wtryski mercedesa juz sa nalozone na korpusy od 1,6td, nowy kolektor dolotowy od AWX- bedzie trzeba przejsciowke/flansze dorobic ale to juz tez niebawem, zawitala tez druga identyczna turbina T3, tamta podupadala na silach- na pewno nie znioslaby setupy pompy 11mm i zadanego cisnienia, zdjecie kolejnej sztuki tuż po odnowieniu ponizej a zdjecia tych reszty gratow wrzuce mozliwe, ze za dzien badz dwa.
T3:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum