Silnik: 1.9TDI Pomógł: 1 raz Wiek: 33 Dołączył: 08 Mar 2012 Posty: 90 Skąd: oława
Wysłany: 2012-07-20, 19:04 PODUSZKA SILNIKA
Witam
Ostatnio zauważyłem że tylnia poduszka silnika jest ciągle zamoczona w rudej wodzie , to z pewnością nie wina deszczu itd...
Nie jako w niej ,,pływa'' , co więcej silnik przy gaszeniu wpada w wibracje , lekkie bo lekkie ale są , poducha do wymiany?
Silnik: AFN++ Pomógł: 34 razy Wiek: 42 Dołączył: 01 Mar 2012 Posty: 1736 Skąd: Warka
Wysłany: 2012-07-20, 20:46
spróbój popchnąć samochód do przodu i do tyłu na włączonym biegu przy otwartej masce i patrz na silnik czy tył nie będzie się podnosił z tyłu, ja miałem tak u siebie bo poduszka była rozerwana i wtedy też zrobiła sie dziwnie rura
Silnik: 1.9TDI Pomógł: 1 raz Wiek: 33 Dołączył: 08 Mar 2012 Posty: 90 Skąd: oława
Wysłany: 2012-07-22, 14:42 Poduszka
Sprawdziłem jak kazałeś i wygląda na to że ona jest kompletnie rozerwana...
Teraz poradź mi jak nazywa się ta poduszka : jak otwieram klape , to na ona jest w prawym górnym narożniku - czyli prawa tylnia poduszka? czy może lewa przednia?
Wysłany: 2012-08-22, 11:54
PORADŹCIE JAKIE KUPIĆ PODUSZKI POD SILNIK
wiem ze Lemforder i Febi są dobre ale i drogie
więc potrzebuje czegoś pomiędzy , wiadomo że Toprana nie kupie...
Silnik: 1,9 diesel Pomógł: 41 razy Wiek: 41 Dołączył: 27 Mar 2009 Posty: 3076 Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2012-08-22, 20:18
Jak masz zamiar długo autem jeździć to tylko Lemforder. Własnie takie w piątek zakładam, chodź sam nie wiem jak długo złomek pociągnie .
Kruchy69 Już prawie mieszkam w Ventce Octavia, Vento
Silnik: z turbo Pomógł: 20 razy Wiek: 32 Dołączył: 30 Gru 2011 Posty: 1588 Skąd: Lublin
Wysłany: 2012-08-23, 22:12
ja juz sie przejechałem na zamiennikach. Teraz co tylko i wyłacznie renomowane firmy. Takze jesli nie robisz auta na psrzedasz do dołóż te parenaście złotych i kup porzadne
pany a jak to się zabrać za wymianę przedniej poduchy warto zakładać używkę ,czy lepiej od razu dobrej jakości zamiennik
_________________ Volkswagen Vento Klub Polska nic więcej się nie liczy ...
Silnik: z turbo Pomógł: 20 razy Wiek: 32 Dołączył: 30 Gru 2011 Posty: 1588 Skąd: Lublin
Wysłany: 2013-05-11, 18:39
mysle ze lepiej dobry zamiennik. A coz, aby wymienic, to z tego co pamietam to musisz lekko podniesc silnik i skrzynie, wygodniej bedzie albo nawet i konieczne wyjac rozrusznik bo lapa trzyma sie na srubach od rozrusznika. Nie jest to trudne. Dasz rade, nie takie rzeczy robiles.
LEMFORDERR -177zl w Inter cars
a bez wyjęcia tej łapy nie da rady wyjąc poduchy nie wystarczy unieść silnik i odkrecic śrubę na środku poduchy i ja wyciągnąć
Ostatnio zmieniony przez krzeszak 2013-05-11, 19:02, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2013-05-13, 21:46
Na pewno bedzie wygodniej i szybciej. Ja zawsze robiłem tak jak pisąłem i szczerze mówiac to nie wiem czy da rade bez odkrecenia łapy. Chodz w AAM jest duzo miejsca za silnikiem wiec sie sporo odchyli w TDI jest problem bo kolektry i turbo. No nie wiem, możesz spróbować.
Ja zawsze robiłem tak jak pisąłem i szczerze mówiac to nie wiem czy da rade bez odkrecenia łapy. Chodz w AAM jest duzo miejsca za silnikiem wiec sie sporo odchyli
krzeszak napisał/a:
nie wystarczy unieść silnik i odkrecic śrubę na środku poduchy i ja wyciągnąć
czy jest ktos na forum kto robil takowy zabieg w AAM
ja robiłem w 2E, i żadnego rozrusznika nic nie ruszałem, przednia poduszka lemfordera nowa kosztowała mnie coś około 90 zł ! nie wiem skąd ta cena 177 zł wymiana to 10 min, odkręcasz koło podnosisz auto i pod łączenie skrzyni z silnikiem podstawiasz klocek i powoli obuszczasz auto, oczywiscie wcześniej trzbea odkręcić śrubę mocowania poduszki, mi sama poduszka nie chciała zejść więc silnik tak wysoko podniosłem opuszczając auto aż poduszka sama wyszła, nastrepnie włożyłem nową, opusiłem silnik i zakręciłęm.
_________________ Kiedy znajdziemy się na zakręcie ?!
REDUKCJA, BUT I ODCIĘCIE
przednia poduszka lemfordera nowa kosztowała mnie coś około 90 zł ! nie wiem skąd ta cena 177 zł
do 2,0 i 1,6 idzie tańsza poduszka i ma numer 14361 i fakt kosztuje 70-90zl
nie wiem skąd wzięli ta cenę ale taka podaje katalog Inter cars
Nazwa:
Poduszka silnika LEMFOERDER 14360 02
W magazynie:5 szt.
Cena detaliczna (z VAT):187.32 PLN
Kup za:177.94 PLN
Ostatnio zmieniony przez krzeszak 2013-05-17, 11:15, w całości zmieniany 1 raz
No i po zabiegu ... operacja się powiodła pacjent żyje
Aby wymienić poduchę potrzeba klucz nasadowy 16 z długa przedłużka do śruby od góry i imbus 8 do śruby od dołu . Oczywiście podnośnik i drewniany klocek na którym podeprzemy silnik kiedy będziemy opuszczać auto. Wykręcamy śrubę od ogry i dołu ,podnosimy trochę auto ściągamy kolo lewy przód (lepszy widok na poduchę przy opuszczaniu na klocek) zaczynamy lewarować auto w gore w miarę wysoko ,na łączeniu skrzyni z sinikiem podkładamy solidny klocek i delikatnie zaczynamy opuszcza auto ,jednocześnie patrząc co dzieje się z poduszka i innymi podzespołami opuszczamy do tond aż poduszka da się wyjąc. czyścimy miejsce wkładamy nowa i lewarujemy auto do góry aż łapa najdzie na poduchę ,ustawiamy ja równo uważając by gumowy płaszcz się nie podwinął zakręcamy śrubę od góry i dołu wyjmujemy klocek i opuszczamy auto ,zakładamy kolo .kiedy samochód stoi na kolach dokręcamy solidnie obie śruby.
Panowie , odświeżę ale lekko na offtop Błahe pytanie: mam 2.0 gt motor i poduszka z łapą dały szkołę. Szukam teraz następczyni tylko moje pytanie : czy od każdej wersji silnikowej podejdzie :
a)Łapa przednia
b)poduszka?
Generalnie największe wątpliwości mam z łapą: z jakiego modelu silnikowego podejdzie?
krzeszak, Ty wymieniałeś pod skrzynia ? a tej tylnej silnika nie wymieniałeś ja właśnie dzisiaj się zabieram za te dwie tylnie i mam nadzieje ze w tak krótki już dzień zdąrze ;p
ps. za 2 szt Bilstaina dałem 169 zł
REDUKCJA, BUT I ODCIĘCIE
Silnik: 1.8 GLX Pomógł: 29 razy Wiek: 36 Dołączył: 08 Kwi 2012 Posty: 2825 Skąd: Zielona Gora
Wysłany: 2013-11-01, 11:27
Wydaje mi się ze poduszki bo nawet reka ruszając silnik za bardzo mi 'lata'
Znajac zycie poduszki sa jeszcze ori czyli jakby nie patrzeć 20letnie ale zabiorę się to od razu ta pod skrzynia wymienie, ale dopiero na wiosne bo teraz już nie mam gdzie
krzeszak, Ty wymieniałeś pod skrzynia ? a tej tylnej silnika nie wymieniałeś ja właśnie dzisiaj się zabieram za te dwie tylnie i mam nadzieje ze w tak krótki już dzień zdąrze ;p
ps. za 2 szt Bilstaina dałem 169 zł
Strzeliła czytaj rozpadła sie na 3 cześci i jak to wtedy bywa : dwójeczka powolutku do warsztatu- silnik cały na filtrze oleju się opierał. Narazie zespawana i autko czeka na nową. Ale mam wątpliwości odnośnie jaką trzeba kupić . Mechanik mówił jeszcze coś o łapie od skrzyni biegów i poduszce tylnej skrzyni. Ale właśnie czy ktoś ma fotki lub wie gdzie można kupić łape przednią do 2.0 Gt ?
Lub czy po takiej awarii trzeba zmieniać coś jeszcze (inne poduszki łapy etc) czy to co "mechanicy" powiedzieli ?
Ostatnio zmieniony przez kwantomas123 2013-11-01, 12:32, w całości zmieniany 1 raz
nie wiem czy masz AGG czy 2E silnik i też nie wiem czy różnią się one mocowaniami ale powiem tak:
łapę kupisz używkę pewnie za grosze nawet z golfa no i do tego od razu musi poduszkę jak ją też uszkodziło (poduszka bilstaina 99 zł przednia ) poduszkę skrzyni masz jak stoisz przed maską pod servem ciężki dostęp jest do niej bo dzisiaj wymieniałem ;> a trzecią z lewej strony blisko kolektora wylotowego.
Czy musisz wymieniać Ci nie powiem ja wymieniałem ze względu na ostre trzepotanie silnika przy ruszaniu i po wymianie zero trzepania
REDUKCJA, BUT I ODCIĘCIE
nie wiem czy masz AGG czy 2E silnik i też nie wiem czy różnią się one mocowaniami ale powiem tak:
łapę kupisz używkę pewnie za grosze nawet z golfa no i do tego od razu musi poduszkę jak ją też uszkodziło (poduszka bilstaina 99 zł przednia ) poduszkę skrzyni masz jak stoisz przed maską pod servem ciężki dostęp jest do niej bo dzisiaj wymieniałem ;> a trzecią z lewej strony blisko kolektora wylotowego.
Czy musisz wymieniać Ci nie powiem ja wymieniałem ze względu na ostre trzepotanie silnika przy ruszaniu i po wymianie zero trzepania
A wiec napiszę gdyby ktoś pomocy potrzebował: dziś nabyłem na "Szrocie" łapę w eleganckim stanie za całe 20 zł. Modeli tych łapek jest 6 w zależności pod jaki silnik. Ja nabyłem jedną z 2 możliwości która powinna styknąć w vw vento 2.0 GT : nr-1H0199273B.
Jak wszystko się uda zamontować to dam znać czy ten model spasował .
A koledze cytowanemu serdecznie dziękuje za pomoc i wskazówki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum